Sadece hikmet.net'te ara
*
Ana Sayfa arrow İslâm İlmihali arrow Temizlik
Gusül Etmesi Gerekenlere Haram Olan Şeyler Yazdır E-posta
Akademi A. Heyeti   
12.06.2006

Kendilerine gusül farz olanlara-hayız ve nifas halindeki kadınlar da aynı hükme tabidir- gusletmeden önce haram olan şeyler şunlardır:

1) Namaz kılmak, tilavet secdesi yapmak. Bir ayet olsa bile, Kur'an niyeti ile Kur'an okumak. Yalnız hamd ve dua ile ilgili ayetleri, dua ve zikir niyeti ile okumak caizdir. Cünüb veya adet halinde olan bir kadının dua niyeti ile Fatiha Suresini okuması caizdir.

Yine bu durumda olan kimsenin çocuklara Kur'an ayetlerini kelime kelime öğretmesi de caizdir. Şehadet kelimesini söylemek, tesbih ve tekbir getirmek yine caizdir.

2) Kur'an-ı Kerim'e, bir veya yarım ayet olsa bile, el sürmek ve Mushaf-ı Şerif'i tutmak haramdır. Ancak Kur'an'a yapıştırılmamış olan bir kılıf, bir mahfaza ve sandık içinde onu taşımak ve onu dış taraftan tutmak caizdir.

3) Kabe'yi tavaf etmek ve bir zaruret olmadığı halde bir mescide girmek veya içinden geçmek. Fakat zaruret hali olursa, geçilebilir. Bir kimsenin evinin kapısı, mescidin içine doğru açılsa ve evine girip yıkanmak için mescit içinden geçmek zorunda kalsa, o kimse mescit içinden geçerek evine girer ve yıkanır. Bu bir mecburiyet halidir. Mescit içinde uyurken ihtilam olan kimse, dışarıya çıkmak için teyemmüm eder; fakat bu teyemmüm ile Kur'ân okuyamaz, namaz da kılamaz.

4) Üzerinde ayeti kerime yazılı bulunan bir levhayı veya bir parayı el ile tutmak.

 

Son Güncelleme ( 19.02.2009 )
 
< Önceki   Sonraki >

Günün Ayeti

"O, gözlerin hain bakışını ve kalplerin sakladığı bütün şeyleri dahi bilir."
Mü'min sûresi, 40 / 19
İslâm İlmihali

Günün Hadisi

"Ey İnsanlar! Selamı aranızda yaygın hale getirin. Sofranız herkese açık olsun, çokça ikram edin, sıla-ı rahimde de kusur etmeyin." (İbn-i Mâce, Et'ime, 1)