Sadece hikmet.net'te ara
*
Ana Sayfa arrow İslâm İlmihali arrow Hac
Haccın Sünnetleri Yazdır E-posta
Akademi A. Heyeti   
12.06.2006

a) Kudüm Tavafı

Kudüm, "geliş ve varış"manasına gelir. Kudüm tavafı ise Mekke'ye geliş tavafı demektir. Mîkat sınırları dışından hacca gelen ve ifrad veya kıran haccı yapacak olan afâkîler için sünnettir.

Afâkî olmayanların, sadece umre veya temettü haccı yapanların, ifrad haccı yaptıkları halde, Mekke'ye uğramadan Arafat'a çıkanların, özel halleri sebebiyle kudüm tavafı yapmaları gerekmez. Kudüm tavafının vakti Mekke'ye gelindiği andan itibaren, Arafat vakfesine kadar olan süredir. Arafat vakfesinin yapılması ile kudüm tavafının vakti de sona erer.

b. Hac Hutbeleri

Hacda üç hutbe vardır. Birincisi Zilhiccenin 7. günü Harem-i Şerif'te öğle namazından önce, ikincisi, Arefe günü Arafat'ta zevalden sonra Nemire Mescidinde cem-i takdim ile kılınan öğle ve ikindi namazlarından önce, üçüncüsü ise, bayramın ikinci günü öğle namazından önce Mina'da Mescid-i Hayf'ta okunur.

c. Arefe Gecesini Mina'da Geçirmek

Haccedenlerin Terviye günü yani zilhiccenin 8. günü güneş doğduktan sonra Mina'ya hareket etmeleri, o günkü öğle namazından Arefe günü sabah namazı da dahil olmak üzere beş vakit namazı Mina'da eda etmeleri ve geceyi Mina'da geçirerek, Arefe günü sabahı güneş doğduktan sonra Arafat için yola çıkmaları sünnettir.

d. Bayram Gecesini Müzdelife'de Geçirmek

Arefe günü güneş battıktan sonra haccedenlerin Arafat'tan Müzdelife'ye intikal edip geceyi Müzdelife'de geçirmeleri ve sabah namazından sonra ortalık aydınlanınca da buradan Mina'ya hareket etmeleri sünnettir.

e. Bayram Günlerinde Mina'da Kalmak

Bayram günlerinde yani zilhiccenin 10,11 ve 12. günlerinde Mina'da kalmak ve orada gecelemek genel görüşe göre sünnet, farklı görüşlere göre ise vaciptir.

f. Muhassab'da dinlenmek

Hac sonunda Mina'dan dönerken, Mekke girişinde, Cennetü'l-mualla civarında, "muhassab"denilen vadide bir süre dinlenmek sünnet-i kifâyedir. Bu şekilde dinlenmeye "tahsîb"denir. Bu vadi günümüzde Mekke'nin içinde kaldığından artık bu sünnet yapılamamaktadır.

Son Güncelleme ( 20.02.2009 )
 
< Önceki   Sonraki >

Günün Ayeti

"Ey iman edenler! Allah'ın emirlerine karşı gelmekten sakının ve dürüst insanlarla beraber olun."
Tevbe suresi, 9 / 119
İslâm İlmihali

Günün Hadisi

"Hakiki saadet, Rabbine karşı halis kulluğunda her an biraz daha derinleşerek adım adım rıza-yı ilâhiye yürüyen bir insanın bu hal üzere çok uzun bir ömür sürmesidir." (Feyzu'l-Kadir, 4, 144)